INFORMARE PENTRU POTENȚIALII BENEFICIARI
Hotărârea Guvernului nr. 325/2025
„Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate” (2025–2027)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) aduce la cunoștința potențialilor beneficiari aprobarea Hotărârii Guvernului nr. 325/2025, privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis destinată susținerii producției de legume cultivate în spații protejate (sere și solarii) în perioada 2025–2027.
Scopul programului
Programul are ca obiectiv principal încurajarea producției autohtone de legume proaspete în afara sezonului, creșterea siguranței alimentare, precum și sprijinirea micilor producători agricoli în vederea asigurării unei oferte constante pe piața internă.
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2025-2027,pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, după cum urmează:
a) ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar şi/sau iute – Capsicum annuum L.;
b) castraveţi – Cucumis sativus L.;
c) ceapă verde – Allium cepa L.;
d) fasole păstăi – Phaseolus vulgaris L.;
e) salată – Lactuca sativa L.;
f) spanac – Spinacea oleracea L.;
g) tomate – Solanum lycopersicum L.;
h) varză – Brassica oleracea L.;
i)vinete – Solanum melongena L.
Beneficiari eligibili
Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate. Prevederile prezentei scheme se aplică întreprinderilor/întreprinderilor unice, pentru culturile de legume cultivate în spaţii protejate, respectiv:
a) producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, valabil până la data de 31 decembrie a anului în care se solicită sprijinul;
b) producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare;
c) producătorilor agricoli persoane juridice, indiferent de forma de organizare.
Condiții principale de eligibilitate
Beneficiarii trebuie să:
a) să utilizeze o suprafaţă de minimum 1.000 mp, cu respectarea cerinţelor prevăzute în anexa nr. 1, privind tipul de cultură şi suprafeţele aferente acestora, respectiv:
ANEXA nr. 1: TABEL privind culturile care pot fi înfiinţate în spaţii protejate şi suprafeţele
aferente acestora
Suprafaţa totală (mp) | Suprafaţă minimă tomate (mp) | Suprafaţă alte legume eligibile din listă |
(1) | (2) | (3) = (1)-(2) |
1.000 | 1.000 | – |
1.001-2.000 | 1.000 | diferenţa până la suprafaţa totală din coloana 1 |
2.001-3.000 | 1.000 | diferenţa până la suprafaţa totală din coloana 1 |
3.001-4.000 | 2.000 | diferenţa până la suprafaţa totală din coloana 1 |
4.001-5.000 | 2.000 | diferenţa până la suprafaţa totală din coloana 1 |
5.001-6.000 | 3.000 | diferenţa până la suprafaţa totală din coloana 1 |
6.001-7.000 | 3.000 | diferenţa până la suprafaţa totală din coloana 1 |
7.001-8.000 | 4.000 | diferenţa până la suprafaţa totală din coloana 1 |
8.001-9.000 | 4.000 | diferenţa până la suprafaţa totală din coloana 1 |
9.001-10.000 | 5.000 | diferenţa până la suprafaţa totală din coloana 1 |
peste 10.001 | 6.000 | diferenţa până la suprafaţa totală din coloana |
b) să obţină producţiile minime corespunzătoare culturii înfiinţate, respectiv:
Producțiile minime pentru care se acordă ajutor de minimis
Cultura | Producţia minimă kg/1.000 mp | Producţia minimă kg/mp |
Ardei gras/lung/gogoşar | 2.000 kg/1.000 mp | 2 kg/mp |
Ardei iute | 600 kg/1.000 mp | 0,6 kg/mp |
Castraveţi | 4.000 kg/1.000 mp | 4 kg/mp |
Ceapă verde | 100.000 bulbi/plante/1.000 mp | 100 bulbi/plante/mp |
Fasole păstăi | 1.500 kg/1.000 mp | 1,5 kg/mp |
Salată | 10.000 plante/1.000 mp | 10 plante/mp |
Spanac | 1.000 kg/1.000 mp | 1 kg/mp |
Tomate | 3.000 kg/1.000 mp | 3 kg/mp |
Varză | 4.000 kg/1.000 mp | 4 kg/mp |
Vinete | 4.000 kg/1.000 mp | 4 kg/mp |
c) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cu legume cultivate în spaţiile protejate în anul în care solicită sprijinul, respectiv la data solicitării sprijinului;
d) să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor completat începând cu data înfiinţării culturii şi avizat de OFJ, pentru fiecare solicitare a sprijinului;
e) să obţină legume care nu depăşesc conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide, condiţie care se verifică conform prevederilor art. 12 alin. (3) din HG 325/2025;
f) să nu depăşească, în sectorul producţiei primare de produse agricole, prin acordarea prezentului ajutor de minimis, echivalentul în lei a 50.000 euro/întreprindere/întreprindere unică pe durata ultimilor 3 ani.
Recoltarea şi valorificarea producţiilor se fac anual, după efectuarea verificărilor până cel târziu la data de 15 octombrie inclusiv a anului în care se solicită sprijinul.
Valorificarea producţiei se realizează prin cooperative, grupuri de producători, organizaţii de producători sau direct, în pieţe, târguri, oboare, retail, industria de procesare.
Dovada obţinerii producţiei de legume obţinute în spaţii protejate o constituie fila/filele din carnetul de comercializare a produselor agricole/e-facturile emise potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 139/2022, cu modificările şi completările ulterioare, şi extrase din spaţiul privat virtual – denumit în continuare SPV, potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.090/2022 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între organul fiscal central şi persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică, pentru legumele care fac obiectul Programului, emise după data înregistrării cererii de înscriere în Program.
Valoarea sprijinului
Sprijinul financiar de ajutor de minimis este de 1,5 euro/mp, echivalentul a 1.500 euro/1.000 mp, pentru o suprafaţă cumulată de minimum 1.000 mp. Pentru aceeaşi suprafaţă de spaţii protejate, ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre se acordă o singură dată, în fiecare an de aplicare a Programului, iar valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 50.000 euro pe durata oricărei perioade de 3 ani pentru fiecare an de aplicare a schemei, dacă se depăşesc resursele financiare aprobate anual, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporţional în vederea încadrării în bugetul alocat.
Pentru anul 2025 sprijinul se acordă în lei la cursul de schimb din data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, stabilit de Banca Naţională a României:
1 euro= 4,9774 lei
Pentru anii 2026 şi 2027, sprijinul financiar se acordă în lei, la cursul de schimb din data de 29 ianuarie 2026, respectiv 29 ianuarie 2027, stabilit de Banca Naţională a României.
Modul de acordare şi modalităţile de verificare a ajutorului de minimis:
Pentru anul 2025, potenţialii beneficiari pot solicita ajutorul de minimis la DAJ Ilfov printr-o cerere al cărei model este prevazut in anexa nr.4 din HG 325/2025, începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi până cel târziu la data de 30 mai 2025 inclusiv.
Pentru anii 2026 şi 2027 sprijinul se solicită, anual, prin depunerea cererii în perioada 2 februarie–15 aprilie inclusiv.
Potențialii beneficari pot completa și depune cererea insoțită de urmatoarele documente:
a)copie a B.I./C.I. al/a solicitantului sau al/a reprezentantului legal dacă cererea este depusă prin reprezentantlegal/împuternicit;
b) copie a atestatului de producător valabil până la data de 31 decembrie a anului în care solicită sprijinul;
c) împuternicire şi o copie a B.I./C.I. al/a unui reprezentant, după caz;
d) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea;
e) dovada unui cont activ la bancă/trezorerie;
f) adeverinţă, în original, din Registrul agricol, conform înscrisurilor aferente anului în care solicită sprijinul, care atestă suprafaţa de teren cu spaţii protejate utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză.
Cererea, însoţită de documente poate fi transmisă la DAJ şi prin mijloace electronice şi/sau poştă/curierat.
Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie să fie semnate şi datate, iar copiile trebuie să fie certificate „conform cu originalul” de către solicitant.
Reprezentanţii DAJ, împreună cu reprezentanţii centrelor judeţene APIA, efectuează verificări privind existenţa suprafeţelor declarate şi înfiinţate şi stabilirea suprafeţelor cultivate în fiecare spaţiu protejat.
Verificările se efectuează în baza notificării/notificărilor obligatorii scrise transmise la DAJ de către solicitanţi, în funcţie de cultura înfiinţată, după data depunerii cererii şi până cel târziu la data de 30 septembrie a fiecărui an, prin e-mail, fax sau poştă, întocmind fişa/fişele de verificare.
Pentru obţinerea sprijinului, după efectuarea verificărilor, potenţialii beneficiari înregistraţi în Registrul unic pentru accesarea Programului au obligaţia să depună la DAJ unde au depus cererea documentele justificative prevăzute, precum şi copia Registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat la zi şi avizat de OFJ, până la data de 24 octombrie
inclusiv a anului în care solicită sprijinul.
În vederea monitorizării calităţii legumelor, inspectorii din cadrul OFJ prelevează probe, prin sondaj şi inopinat, în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide atât la recoltare, cât şi la valorificare.
Registru de evidenta a tratamentelor cu ppp
Anexa nr. 4 – Cerere de inscriere in program